השם פטיו ניתן לחצר הפנימית הפתוחה לשמים. הפטיו המקורי פותח על ידי הכובשים הערביים בספרד. כאשר מסביב לחצר הפנימית הפתוחה ברובה לשמים, חיה המשפחה בחדרים עם חלונות מועטים הפונים לרחוב. את צורת הפטיו ניתן למצוא גם בדוגמאות נפלאות מהמאה הראשונה לספירה בפרס. ההגדרה המקורית של הפטיו השתנתה עם השנים וכיום משתמשים בה לא רק לתיאור חלל סגור מסביב, כיום הפטיו יכול להיות החל מהמרפסת המוגבהת בצידו האחורי של הבית וכלה בחצר שלמה מרוצפת. פטיו יכול להיות מקום ישיבה בפינה בגן גדול או מספר מטרים רבועים מבטון בקצהו של גן קטן. הוא יכול להיות מקורה או כמו בפטיו המקורי – פתוח לשמים. למעשה, בעידן המודרני הפטיו הוא סגנון של גינון בו מחליפים את הדשא בריצוף או בכיסוי אינרטי אחר, כאשר עצים, שיחים וצמחיה שתולים במרחב מוגבל. בגלל חסרונו של הדשא בפטיו עולה חשיבות הצמחים כגורם ירוק פורח ומשתנה לאורך השנה, בהתאם לעונות.
הדרישות הללו מצריכות סגנון מיוחד של גינון, מאחר שאנחנו מוגבלים בממדים ובחלל. אם ברצוננו להפיק את המיטב ממרחב קטן זה עלינו לתכנן את גן הפטיו בזהירות רבה, תוך מתן דגש על הפרופורציות בין האלמנטים לבין חצר הפטיו ובינם לבין עצמם. גודל הצמחים ביחס לגודל הפטיו והצבעים שישלטו בו.
בתמונה המצורפת בחרתי להביא דוגמת תכנון שמכילה את המרכיבים החשובים בתכנון פטיו. בתכנון הפטיו המצורף השתמשתי בחצר הסגורה מסביב על ידי קבוצת בניינים נמוכים היוצרים ריבוע. הכניסה לפטיו נמצאת באחת הפינות. הואיל והבניינים הם חד קומתיים מגיע מספיק אור לחצר. הגן מתוכנן לשימוש פרקטי וגם אסתטי.
1. השתמשתי במשחק של זוויות על הקרקע כדי ליצור נושא המשלים את הריבועיות של הגן. כאשר הצמחיה משמשת כניגוד מרכך בצבעי העלווה ירוק, ירוק כחול, אדמדם, ובצבעי הפריחה: ורוד, סגול, לבן, כחול ובטקסטורה השונה של עלוות הצמחים והאלמנטים הדוממים.
2. פינת הישיבה והריצוף משאירים מקום מועט לשתילה ולכן צמחיה מתוכננת בקפידה המשלבת שיחים כמו אבוטילון מצויר, מיני צסטרום עם צמחי כיסוי כמו סקבולה, ארכובית קרקפתית וכו' תיצור אפקט כולל המעורר תשומת לב.
3. רחבת הישיבה מופרדת בחלקה מהשביל על ידי שתי ערוגות מוגבהות, האחת מכילה אלמנט מים ובשניה שתולים שיחים וצמחי כיסוי כמו דרצנה אוסטרלית, דרצנה מרגינטה, נולינה, פורמום, שרכי, אגפנתוס, זקן נחש יפני, מרווה הדורה, סביון מלבין ועוד. ביניהן מקשרת פרגולה קטנה, שעליה מטפסת שעונית נאכלת (פסיפלורה).
4. על רחבת הישיבה מפוזרים עציצים בהם ניתן לשתול צמחים חד-שנתיים, כדי לספק צבעוניות או לחלופין, להיות פרקטיים יותר ולהשתמש בהם לגידול מגוון צמחי תבלין.
5. מיקרו-האקלים שבפטיו מתאים באופן כללי למגוון רחב של צמחים. רצוי להימנע מלשתול במרכז החלל צמחים גדולים כדי לאפשר חדירת שפע של אור, מומלץ לשתול בהיקף הגן שיחים צמודים לקירות כמו בראניה לבנה, מרווה הדורה ומטפסים שיהוו את השלד הבסיסי של צמחית הפטיו כמו הרדנברגיה תילתנית, טרכלוספרמון יסמיני ופיקוס זוחל.
6. כדי לרכך את קצוות הריצוף ניתן להשתמש בשיחים ננסיים ובצמחים רב שנתיים קטנים (זקן נחש יפני, סביון מלבין ובן אפר מכחיל) צמח המתאים למיקוד המבט הוא הפורמיום שיוצר עניין אנכי בין הצמחים.
בין הצמחים מומלץ לפזר חצץ, טוף או חלוקי נחל שעוזרים לדכא עשבים שוטים ומסייעים בשמירת הלחות.