חשבתם שדשא סינתטי יחסוך לכם במים וייתן מראה ירוק כל השנה? מתברר שלא רק שלא יחסוך, הוא יגרום לכם להשתמש יותר במים בגלל ההשפעה המחממת שלו, מזהם את האוויר ולא תוכלו לשהות בגינה בקיץ. בטוחים שזה מה שאתם רוצים? הנה 9 סיבות למה לא להשתמש בדשא סינתטי או להוציא את מה שכבר יש לכם.
במדינה עם אקלים כמו ישראל דשא סינתטי נראה כמו הפתרון הטוב ביותר לחסכון במים – הוא ירוק כל השנה ולכאורה לא צריך להשקות אותו. אבל יכול להיות שהנתונים הבאים יגרמו לכם לשנות את דעתכם אם אתם שוקלים להכניס דשא סינתטי לגינה:
1.אי אפשר לדרוך עליו - דשא סינתטי הוא אריג פלסטיק או גומי שמותקן בגינה על גבי מצע של חומר קשיח, בדרך כלל על גבי מצע לשבילים או סומסום (סוג של חצץ דק). דמיינו שאתם לוקחים יריעת פלסטיק, פורסים אותה על האדמה בקיץ ונותנים לה להיות בחוץ כמה שעות טובות בשמש מלאה. עכשיו, צאו החוצה יחפים ועמדו עליה. כמה זמן לדעתכם תוכלו לעמוד יחפים? 5 שניות? אולי 20? אולי דקה? התשובה היא שאתם תזנקו החוצה מהיריעה תוך שנייה כי תרגישו כוויה בכף הרגל.
הדשא הסינתטי הוא בדיוק אותו דבר, ולעלות עליו יחפים בקיץ בשמש מלאה זו כוויה.
2.הוא מחמם את הסביבה - דשא חי הוא מקבץ של עשרות אלפי צמחי דשא המתקבצים יחד למדשאה. כל צמח דשא קולט בעזרת השורשים מים מהקרקע ומעביר אותם לעלים ומשם הם מתנדפים לאוויר. כל התהליך הזה גורם לקירור הסביבה הקרובה לצמח הדשא וכאשר מדובר על עשרות אלפי צמחים כאלו הגדלים אחד ליד השני, הרי שמדובר בקירור סביבת הדשא במספר מעלות מהטמפרטורה שבסביבה.
לעומתו, הדשא הסינתטי הוא פלסטיק, ובתור שכזה, הוא לא מעביר מים והוא לא מקרר את הסביבה. יותר חמור: הפלסטיק מחמם את הסביבה, ואז ביום קיץ בלתי נסבל להיות בסביבת דשא פלסטיק, גם אם לא תדרכו עליו. החום בסביבה יהיה גבוה יותר מאשר בגינה ללא הדשא הסינתטי.
לכן- דשא חי מקרר את הגינה בקיץ, דשא סינתטי מחמם את הגינה בקיץ.
3.מפסידים קירור משמעותי - נמצא כי מדשאה בשטח של 150 מ"ר שוות ערך ביכולת הקרור שלה לעבודת 9 מזגנים בהספק של 1 כ"ס כל אחד. באקלים שלנו בארץ זה אובדן משמעותי מאוד.
4.הוא מבזבז לכם מים - עקב הגברת החום שהדשא הסינתטי גורם בגינה יש גם אידוי גבוה יותר של מים מצמחי הגן. כתוצאה מכך צריך להגביר את ההשקיה לצמחי הגינה.
5.הוא מזהם את האוויר - דשא חי קולט זיהום אוויר וחלקיקי אבק הנמצאים בגינה ובאזור הבית. בכך הוא עוזר להפחית את זיהום האוויר שאנחנו נושמים ולמעשה מהווה מטהר אוויר חשוב לסביבת הבית.
דשא סינתטי לא רק שלא קולט זיהום אויר, הוא עצמו פולט, בגלל קרינת השמש, חלקיקים לא בריאים לאוויר ומגביר את האוויר המזוהם אותו נושמים בעלי הבית.
6.אתם מפסידים חמצן נקי - דשא חי קולט פחמן דו חמצני ופולט חמצן. נמצא כי שטח מדשאה של 85 מ"ר מספק את כמות החמצן הדרושה למשפחה עם 5 נפשות. מה עושה באותו הזמן הדשא הסינתטי? פולט רעלים לאוויר.
7.לא כדאי לכם ליפול עליו - מאמרים מקצועיים בחו"ל מראים כי כמות הפציעות הנגרמות בנפילה על דשא סינתטי גבוהה והפציעות קשות יותר באופן מובהק מאשר בנפילות על דשא חי. הסיבה לכך היא, שלדשא חי יש יכולת לספוג את המכה בדומה לכרית ולכן הדשא החי מרכך את המכה. לדשא הסינתטי אין את היכולת הזו.
8.גם אותו צריך לתחזק לא מעט - אומרים ש "בדשא הסינתטי לא צריך לטפל" אבל זה פשוט לא נכון. בגלל ההתחממות שלו יש צורך להרטיב אותו, כלומר לעמוד עם צינור ולהרטיב את המדשאה. הוא מתמלא באבק ובניגוד לדשא החי אין לו יכולת לספוג את האבק ולכן צריך לשטוף אותו, שוב- לעמוד עם צינור ולשטוף את האבק. הוא גם סופג לכלוך במשך הזמן ואז צריך להשתמש בחומרי ניקוי כימיים כדי לנקות אותו. "שערות" הדשא נשכבות ולכן צריך לעבור עם מטאטא מיוחד על מנת לישר את השערות. ועוד עובדה מעניינת- במשך הזמן נקלטים זרעי עשבים על גבי המשטח ומתחילים לנבוט עשבי בר בתוך הדשא הסינתטי, אז צריך גם לעשב אותם או לרסס בקוטלי עשבים.
9.והתחזוקה עולה יותר - בבדיקות שנעשו בארה"ב ובאוסטרליה נימצא כי במגרשי ספורט עם כיסוי בדשא סינתטי רמת ההוצאה השנתית עבור תחזוקת המגרשים הללו גבוהה יותר מאשר ההוצאה לתחזוקת מגרשי ספורט עם דשא חי.
חזרה לרשימת המאמרים