חשיבות בית-חרקים בגינה, לאיזון האקולוגי ולהפחתת הצורך בשימוש בחומרי הדברה.
כל מי שיש לו גינה או עוסק בגינון יודע שתמיד יש לחשוב לפחות עונה אחת או שתיים קדימה. אם אנחנו רוצים פריחה יפה של פרחי חורף ואביב בגינה הרי שצריך לזרוע ולשתול אותם כבר בסתיו. אם רוצים פירות הדר איכותיים ועסיסיים בחורף – חשוב לדאוג להשקיה מסודרת של עצי ההדר בקיץ.
כל העוסק בגינון ומסתכל קדימה למה יקרה בגינה בחודשי האביב, יודע שצפוי פרץ לבלוב חדש בצמחי הגינה ואתו יגיעו גם הרבה מזיקים , כמו למשל כנימות שיופיעו במאות ואלפים על ניצני הגדילה החדשים בגינה (למשל בוורדים, בשיחים ובחלק מצמחי התבלין).
מה זה אומר, כיצד ניתן להתכונן בצורה טובה : להצטייד במלאי חומרי הדברה כימיים? לקנות בקבוק גדול של קונפידור ולהתחיל לשפוך אותו סביב שורשי הצמחים?
לא.
לכל חרק מזיק יש את האויב הטבעי שלו. ציפורים למשל ניזונות מכמויות עצומות של חרקים. ידוע שציפור כמו הירגזי יכול לאכול מספר גדול ואפילו בלתי נתפס של חרקים- בספר "הגן הפורה" של שלמה אילן – מופיע כי זוג ירגזים המקנן פעמיים בשנה ומגדל 10-13 גוזלים חייב ללקט כנימות, עשים, ביצי חרקים וזחלים של חרקים קטנים במספר עצום שנאמד במיליונים.
יש גם חרקים הידועים כמדבירים טבעיים של מזיקים בגינה, כמו למשל חיפושית מושית השבע (פרת משה רבנו). החיפושית ניזונה מכמות גדולה מאד של כנימות עלים ומהווה הדברה ביולוגית טובה מאד שלהן. החיפושיות פעילות מאד בחודשי האביב הקיץ ובסתיו.
או למשל חרק הנקרא ארנימל- זחלי הארנימל ניזונים מכמויות גדולות של כנימות עלים וזחלי עשים. את מושית השבע ואת הארינמל אפשר למשוך לגינה בעזרת בית לחרקים.
למה כדאי להציב עכשיו את הבית לחרקים?
בחורף חלק רב מהחרקים המדבירים נמצאים במעין תרדמה חורפית. למשל מושיות השבע הצעירות מעבירות את החורף בקבוצות גדולות וצפופות בין החלקים היבשים של בית החרקים- אצטרובלים, מוטות במבוק, קליפות עצים וחתיכות עץ יבשות.
גם זחלי הארנימל מסתתרים באותם חלקים יבשים שבבית החרקים וכשמגיע האביב הם פורצים משם לאכול את הכנימות וזחלי עשים המופיעים בגינה.
בצורה זו למעשה מהווה בית החרקים מקום מחסה מצוין עבור החרקים המועילים בגינה ומאפשר לוחמה ביולוגית טובה לצמצום כמות המזיקים בגינה וליצור איזון אקולוגי בין מזיקים ובין האויבים שלהם בגן.
חזרה לרשימת המאמרים