אורי קראוזה - אגרונום
גינות קרקע וגג

לחסוך במים בלי דשא סינתטי: מה לשים בגינה במקום דשא סינתטי?

 

בפוסט קודם כתבתי על הבעייתיות שבדשא הסינתטי ולמה לא כדאי להכניס אותו לגינה. הפעם אני רוצה לתת לכם רעיונות מה כן להכניס לגינה במקומו ועדיין לחסוך במים.

 

1. שביל טיול: בואו נטייל בגינה – כן,  גינה ולא משנה גודלה, יכולה להיות מעניינת ומושכת להסתובב בה. במקום שטח שחשבנו לפרוס עליו דשא סינטטי אפשר ליצור שביל טיול בגן שיוביל אותנו לפינות נחמדות שנשבץ בגינה. למשל, שביל טיול שיוביל לפינת ישיבה קטנה ואינטימית (אולי אפילו מתחת לסוכת מטפסים), לגינת התבלינים והירקות, לבריכת דגים וצמחי מים הפורחים בשלל צבעים (נימפאה).זו יכולה להיות גינה מאד ייחודית,  גינה שמזמינה להסתובב בה ולבדוק אותה מקרוב. 

 

 

2. חיפויים - אפשר לעצב את הגינה בצורה מאד מעניינת של שילוב ערוגות צמחים יחד עם מקטעי חיפוי. במקום להישאר בשבלונה הקבועה של דשא סינטטי על רוב השטח וערוגה צרה המקיפה אותו שבתוכה שתולים העצים והשיחים, המטפסים, הפרחים והתבלינים (פשוט לא הגיוני מה שעושים), אפשר לוותר על הדשא הסינטטי, להגדיל את הערוגות ולבנות אותן כך שחלקן נכנסות עמוק לתוך פנים הגינה וחלקן מרוכזות בפנים הגינה. בערוגות האלה אפשר לשלב עצים להצללה בגינה, ובאחרות  לשתול צמחים מעניינים. מסביב לערוגות נשתמש בחיפוי כמו טוף אדום/טוף שחור/חלוקי נחל/ רסק עץ ועוד. החיפוי גם יבליט יפה מאוד את ערוגות הצמחים, גם ימנע נביטת עשבייה, גם יחסוך מים, גם יהפוך את הגינה לקלה לתחזוקה וגם יאפשר טיול חופשי בגינה.

 

3. דק - תכנון של משטח דק בתוך הגינה יכול ליצור אזור ישיבה גדול ואפילו עיקרי שאינו צמוד לבית. שוב זו גישה שונה והסתכלות אחרת על הגן, אבל מי קבע שפינת הישיבה העיקרית בגינה צריכה להיות צמודה לבית? דק בתוך הגינה שיהיה מוקף מספר עצים ושיחים, שמעליו אפשר לתת קירוי של מטפסים או אפילו שמשיה גדולה, יכול להיות אזור ישיבה מדהים בתוך הגינה. את הדק נקשר לבית בשביל הליכה שיכול להיות גם הוא עשוי מלוחות דק או מאבני פסיעה או אפילו מחיפוי דק נוח להליכה.

 

 

4. דשא חי - כן כן,הדבר האמיתי שאין שום תחליף פלסטיק/גומי שיכול להחליף את הריח המיוחד בגינה אחרי שמכסחים אותו (ידעתם שבחנויות ספורט מפזרים ספרי ריח דשא כי זה נותן לקונים תחושת מגרש ספורט ומעודד את הקניות?) , או שיכול להוריד את הטמפרטורה בגינה כמו שעושה הדשא החי. בתכנון מקדים של הגינה אפשר למצוא שמדשאה בגודל של 40-50 מ"ר מספיקה למרבית הפעילויות בחוץ – אזור משחק לילדים, אירוח, ישיבה להתרגעות, משטח המחבר יפה בין חלקי הגן ועוד. במקום לשתול מדשאה של 80-100 מ"ר נקטין אותה, נגדיל את שאר האזורים בגינה (פינת ישיבה, טרמפולינה,  אזור הברביקיו, גינת התבלינים/ירקות, ערוגות פרחים, יותר עצי פרי) וכך נפיק את המקסימום משטח הגן, נקטין את כמות המים שהדשא צורך וגם נקל על הטיפול השוטף.

 

5. צמחי כיסוי – אפשר ליצור מרבדים ירוקים גדולים ויפים בעזרת צמחי כיסוי (חלקם אפילו פורחים במהלך השנה). כך ניצור מראה ירוק נמוך וקבוע מבלי צורך לכסח אותו, בחיסכון גדול בצריכת המים ובזמן טיפול. צמחים כמו: דיכונדרה אפורה, סיגלית אוסטרלית וקיסוס יכולים מאד להתאים. במיוחד כי הם חסכוניים במים יותר מהדשא.

 

רוצים גינה פורחת אך חסכונית במים? מוזמנים ליצור קשר כאן בתחתית העמוד.

חזרה לרשימת המאמרים
לאזור התוכן הראשי
פתיחת סרגל נגישות